Create kavel 35

‘Het leukste aan zelf je eigen huis bouwen? Samen met de architect ontwerpen!’  Amsterdam, dinsdag 14 juli 2015

Vanaf begin dit jaar zijn zelfbouwers op de eerste kavels van CREATE op Haveneiland West gestart met de bouw van hun eigen droomhuis op IJburg. Inmiddels verrijzen aan de Bert Haanstrakade, tussen de Polygoongracht en het IJmeer, de contouren van deze eerste woningen. Boudewijn en Alice vierden er onlangs het bereiken van het hoogste punt van hun nieuwe huis. Ze vertellen graag over hoe het is om zelf je eigen huis te ontwerpen en te realiseren.

CREATE-IJburg-kavel-35-BenA

Boudewijn, Alice en twee van hun drie kinderen voor hun zelf ontworpen huis dat in aanbouw is op CREATE IJburg

Boudewijn en Alice wonen samen met hun drie kinderen in blok 51a op IJburg (toevallig ook een project van Blauwhoed). De keuze voor een zelfbouwkavel in CREATE IJburg was daarom logisch. “We hebben het naar onze zin op IJburg”, vertelt Alice. “Onze kinderen gaan hier naar school en hebben hier hun vriendjes. Dat blijft straks allemaal dichtbij, terwijl we toch onze droom om zelf ons eigen huis te bouwen kunnen waarmaken. Daarnaast is het natuurlijk een prachtige plek zo aan het water. Wonen aan het water is voor ons belangrijk. We hebben nu een eigen steiger, dat contact met het water wilden we houden.”

Ontzorgend architectenechtpaar

Dat er veel komt kijken bij zelfbouw wisten ze al. “Bij onze keuze voor een architect hebben we daar rekening mee gehouden”, aldus Boudewijn. “Onze architecten, Commandeur Haumann Architecten, ontzorgen ons. Ze begeleiden het totale ontwerp- en bouwproces en komen vaak op de bouwplaats kijken.” Alice vult hem aan: “Wat ook leuk is, is dat het een echtpaar is. Hun visie combineren ze in één ontwerp. Het leukste aan zelf ons eigen huis bouwen was samen met hen aan tafel ontwerpen. We zagen onze ideeën steeds meer vorm krijgen.”

Licht, ruimtelijk en energieneutraal

En die vorm mag er zijn. Het toekomstige huis van Boudewijn en Alice heeft een woningbreed, zonnig terras aan het water. Het vele glas in de gevels zorgt voor veel licht en een ruimtelijk gevoel. Door te wonen op de eerste verdieping wordt dat ruimtelijke gevoel nog verder versterkt. “Een beetje inspiratie uit ons huidige huis in blok 51a, want daar wonen we ook op de verdieping en dat bevalt erg goed”, zegt Alice. Energiezuinigheid is ook belangrijk geweest in het ontwerpproces, vertelt Boudewijn: “Ons nieuwe huis is energieneutraal. Op het dak komen zonnepanelen en via warmtekoppelaars in de heipalen benutten we de aardwarmte in de winter en in de zomer kan dit als een koelsysteem gebruikt worden. Zo zijn we eigenlijk zelfvoorzienend in onze energiebehoefte. Het is daarom wel erg jammer dat we verplicht waren om stadsverwarming af te nemen.”

Projectnaam

Het bouwbord met daarop het woningontwerp van Boudewijn, Alice en Commandeur Haumann Architecten

Een goed team verzamelen

Als het echtpaar een tip mag geven aan toekomstige zelfbouwers, is het om een goed team om zich heen te verzamelen. Boudewijn: “Er komt veel op je af tijdens een zelfbouwtraject. Naast onze architect zijn we ook blij met onze aannemer, Bouwbedrijf Appelman. Deze werd ons aangeraden door onze nieuwe buurman. Onze opzichter Arjen Weijers en zijn collega Michel Hoep die alles vanaf kantoor regelt verzetten veel werk voor ons.”

De mijlpaal van het hoogste punt van hun nieuwe huis hebben Boudewijn en Alice inmiddels bereikt. Begin oktober krijgen ze volgens de planning hun sleutel, dan moeten alleen de vloer en de keuken nog worden gedaan. “We kunnen straks de kerstboom opzetten in ons nieuwe huis!”

CREATE-IJburg-kavel-35-page2

Het nieuwe huis van Boudewijn en Alice in CREATE IJburg ligt pal aan het water van de Polygoongracht

Grote vrijheid op zelfbouwkavels

In CREATE IJburg geeft ontwikkelaar Blauwhoed (als onderdeel van Waterstad 2, een samenwerking met Amvest en de Alliantie) kopers de mogelijkheid om zelf hun eigen huis te ontwerpen en te realiseren. Het project bestaat uit 42 zelfbouwkavels van verschillende grootte. De kavels zijn in twee fasen verkocht. Het zijn de 21 kavels in de eerste fase die nu in rap tempo bebouwd worden. Fase 2 is nagenoeg uitverkocht en de start van de bouw van de eerste kavels van deze fase wordt nog dit jaar verwacht. In de tweede fase zijn nog slechts slechts een paar kavels beschikbaar.

Volg de bouw live

Ben je benieuwd hoe de bouw van de droomhuizen op CREATE IJburg vordert? De bouw is ook live te volgen: een bouwcam registreert de voortgang. De beelden die de bouwcam maakt zijn hier te volgen.